latarnik studio
latarnik studio
Jajka

Bakterie Salmonella na skorupkach jaj KOKO

Na skorupkach jaj KOKO (chów ściółkowy, klasa A, rozmiar M, oznaczenie 2PL02181302 K‑2) wykryto bakterie Salmonella spp. – poinformowała Państwowa Inspekcja Sanitarna. Jaja pochodzą z zakładu pakowania Jantex Polska Sp. z o.o. w Zielnikach. Nie należy ich spożywać – nawet po lekkim ugotowaniu.

Zagrożenie dotyczy konkretnej partii jaj z datą przydatności do spożycia 05.07.2025 oraz kodem kreskowym 5903427303134. Bakterie Salmonella spp. wykryto na powierzchni skorupek w trakcie rutynowych kontroli sanepidu. Spożycie takich jaj, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, grozi zatruciem pokarmowym, mogącym objawiać się biegunką, bólami brzucha, wymiotami i gorączką.

Producent – firma Jantex Polska Sp. z o.o. – podjął działania zgodnie z procedurą HACCP: zidentyfikowano źródło jaj, poinformowano odbiorców i wstrzymano dalszy obrót produktem do czasu wyników badań. Zakład zostanie dodatkowo zdezynfekowany. Równolegle Powiatowy Lekarz Weterynarii prowadzi działania w celu ustalenia miejsc dystrybucji i powiadomienia nadzoru sanitarnego.

Sanepid apeluje do konsumentów o niespożywanie wskazanej partii jaj KOKO i o wyrzucenie ich w sposób bezpieczny dla zdrowia. W przypadku wystąpienia objawów zakażenia salmonellą należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem. Szczegółowe informacje o salmonellozach dostępne są na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego: gov.pl/gis.

Fot. PAP/Jakub Kaczmarczyk

Podoba‚ Ci się materiał? Udostępnij go i komentuj - Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna! Chcesz by podobnych materiałów powstawało jeszcze więcej?Wesprzyj nas!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Najnowsze